مصارف صنعتی: این ترکیب در ساخت بسیاری از مواد در صنایع مانند پلاستیک ، سرامیک ، شیشه ، سیمان ، لاستیک (لاستیک اتومبیل) ، نرم کننده ها ، رنگ ها ، موم ها ، چسب ها ، مواد غذایی و غیره استفاده می شود. پودر کاربردهای زیادی دارد کاربردهای اصلی آن خلاصه می شوند. اکثر برنامه ها از واکنش اکسید روی به عنوان ماده تشکیل دهنده سایر اجزای روی استفاده می کنند. کاربرد آن در علم مواد شامل ضریب شکست بالا ، هدایت حرارتی بالا ، آنتی بیوتیک ها و مواد محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش است. به طور مشابه از موادی مانند پلاستیک ، سرامیک ، شیشه ، چوب ، سیمان ، رنگ ، گریس ، پماد ، چسب ، مهر و موم ، رنگدانه ، باتری ، مدارهای اطفاء حریق و بسیاری دیگر استفاده می شود.
استفاده های دارویی
در پزشکی و سلامتی از این ترکیب بنام اکسید روی در پودر کودک ، پمادهای پوستی ، ضد آفتاب ، شامپو ضد شوره و غیره استفاده می شود. پماد اکسید روی در درمان ضایعات پوستی مستعد ابتلا به عفونت مانند سوختگی ، اگزما کودک است. این ماده برای التهاب خفیف پوست و همچنین در ترکیب با کالامین به عنوان ضد خارش استفاده می شود. اکسید روی یکی از اجزای پودر صورت ، رژ لب و کرمهای مورد استفاده در صنعت آرایشی است.
همچنین به عنوان افزودنی روغن ، چسب ، مواد خشک کننده ، مواد مات و به عنوان یک کاتالیزور در سنتز متانول مورد استفاده قرار می گیرد. اکسید روی خواص مرطوب کننده ، آنتی بیوتیکی و دئودورانت دارد. همچنین به دلیل اثر ضد انعقادی آن در سبوم و اشعه ماوراء بنفش در ترکیب ضد آفتاب ها نیز استفاده می شود.
تولید: در مصارف صنعتی ، ۱۰۵ تن اکسید روی در سال به سه روش اصلی تولید می شود ، که در زیر ذکر شده است.
روش غیر مستقیم: روی (Zn) در یک ظرف مخصوص ذوب گرافیت مایع شده و با دمای بالاتر از ۹۰۷ درجه سانتیگراد به بخار تبدیل می شود. بخار روی با اکسیژن موجود در هوا واکنش نشان می دهد تا اکسید روی (ZnO) تشکیل شود. اکسید روی تشکیل شده سرد شده و جمع آوری می شود. این روش در سال ۱۸۴۴ توسط LeClaire فرانسوی کشف شد. نتیجه این روش اکسید روی فشرده شده است. اندازه گیری آن ۰٫۱ تا چند میکرون است و بیشتر اکسید روی تولید شده در جهان از این روش است.
گرد و غبار سولفات روی و گرد و غبار کلرید روی از نظر اهمیت و کمیت در دسته های بعدی قرار دارند. سایر ترکیبات روی اهمیت کمی دارند. مصرف جهانی اکسید روی و گرد و غبار سالها پایدار مانده است ، اگرچه تقاضا برای سولفات روی و کلرید روی در حال افزایش است. میزان رشد مصرف تیوکربنات روی و استئارات روی مطابق با تولید ساینده (بیشترین میزان مصرف این ترکیبات) است. بیشترین تقاضای اکسید روی را می توان با فرآیندهای متنوعی تولید کرد. خلوص و کیفیت اکسید روی به روش تولید بستگی دارد